Biografi

En dynamisk ung tonsättare/dirigent som brinner för det färgstarka tonspråket och den kroppsliga kopplingen i musiken.

Tvåfaldig 2:a pristagare i European Young Composers Competition som hölls under europeiska brassbandsfestivalen i Belfast 2006 och i Rotterdam 2012. Under ISCM-festivalen (International Society of Contemporary Music) 2009 i Visby framfördes hans stycke “Procession 2.1” av Gotlandsmusiken. Mottagare av Bergslagsdistriktets kulturstipendium 2009 från Lions Club International.

Joel Engström är född och uppvuxen i Fryksdalen i norra Värmland. Med en fot i den progressiva hårdrocksmusiken och en fot i brassband (orkester med enbart mässinginstrument samt slagverk) började Joel sin kompositionsbana i tonåren genom privat undervisning för den svenska tonsättaren, Mats Larsson Gothe. Detta ledde vidare till ett års folkhögskolestudier i musik vid SVF, Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping, två år vid Gotlands Tonsättarskola i Visby där Joel studerade för bl.a. Henrik Strindberg och Per Mårtensson, och sedan för Pär Lindgren och Karin Rehnqvist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockolm där han nu tar sin masterexamen i komposition.

Joel har skrivit musik för både orkester, kör och kammarensemble och jobbat med bl.a. Norrbotten Neo, Musica Vitae och Stockholm läns Blåsarsymfoniker. Har även transkriberat musik i olika stilar. Till Svenska Brassbandsfestivalen 2010 var Joel kompositör till det obligatoriska test-stycket ”Impact”. Hans musik har framförts i svensk och dansk radio samt på olika festivaler och konserter i Norden såväl som Tyskland, Storbrittanien och Kroatien.

Sedan 2010 är Joel musikalisk ledare för Immanuel Brass i Stockholm och har även varit ledare på flera ungdomsmusikläger. Har studerat dirigering för Berit Palmqvist, Tom Brevik och Michael Bartosch.

Joel har även haft ledande roller i produktionsarbetet för ny-musik-festivalen ”Ljudvågor 2009” i Visby, samt festivalen för komposition och dirigering ”LjudoLjud 2011” i Stockholm.

”Som tonsättare fascineras jag över ögonblicken då musiken blir självmedvetande. Då den i mötet och samarbetet med musiker förvandlas från någonting abstrakt jag dittills kunnat kontrollera till någonting konkret jag ej alltid rår över. När musiken är en sammanslagning av tonsättarens och musikerns/interpretens tankar kan den ibland få en egen vilja.”